Nevenov bicikl

Zamjena žbica na kotaču

Kakav je osjećaj kada u vožnji pukne žbica? Pomalu čudan jer se kotač iskrivi na jednu stranu, počne strugati u pakne kočnice, a sama vožnja biciklom postaje otežana. Najbolje je odmah stati i riješiti problem.

puknuta žbica
Pukla je glava žbice uslijed čega se odvojila od središta kotača i prestala obavljati svoju funkciju

puknuta žbica
Primilo se dosta prljavštine oko nabe pa će to biti prilika za čišćenje i podmazivanje

Zamjena žbice na stražnjem kotaču je nešto složenija nego kod prednjeg kotača, jer treba imati poseban alat za skidanje kazete (zupčanika brzina). Stoga sam odlučio stvar prepustiti servisu gdje smo zajednički došli do zaključka da mijenjamo sve žbice na kotaču (što je inače preporučljivo kada pukne prva, jer je to najčešće znak da su i ostale pred popuštanjem). Zamjena s kvalitetnim DT žbicama švicarske proizvodnje je bila gotova za jedan dan i dobio sam gotovo novi, čisti, podmazani i centrirani kotač za oko 200kn. Nove žbice su blještale na Suncu pa sam to iskoristio za par fotki za uspomenu – tko zna kada će kotač biti opet tako čist.

žbice nove,
Nove žbice, čista naba, podmazani ležajevi...

žbice, naba, navoj-kazeta
Na navoj dolazi kazeta

kotač, nove žbice
Žbice blješte na Suncu

žbice
Kao da je pauk spleo mrežu


Čišćenje kranca i lanca


Riječ je o jednom od prljavijih poslova koji možemo raditi na biciklu. Na kranc i lanac se zbog nakupljenog ulja, koje služi kao magnet za prašinu, nakupilo blato i druge čestice, a radi neredovitog čišćenja nakupilo se mnogo toga. Stoga bez gumenih rukavica nije išlo te sam prionuo čišćenju kazete pomoću specijalno prilagođenih četki. Nakon toga ide odmašćivanje – služio sam se običnom spužvom namočenom u otopinu deterđenta za pranje suđa. Nakon toga slijedilo je podmazivanje uljem za bicikle, a kasnije će doći i prskanje posebnim sprejem za zaštitu lanca.

zaprljana kazeta
Zaprljani zupčanici i stari zamućeni štitnik za žbice


štitnik za žbice
Novi štitnik sprječava da se lanac zapetlja u žbice

štitnik za žbice
Montirani štitnik na kotač

cista kazeta i lanac
Sve na svom mjestu: relativno čisti kranc i odmašćeni lanac