Nevenov bicikl

Trivia ili važne i nevažne stvari oko bicikla i drugih tema

Top 10 najboljih marki bicikala na svijetu

Kao i kod fotoaparata, najbolji je onaj bicikl koji vozimo. Bicikl je najviše korišteno prijvozno sredstvo u svijetu (ne, nisu automobili!), jer je realativno jeftin i jednostavan za upotrebu.
Također, oni koji se voze autom na posao koriste ga za vježbanje i održavanje zdravlja u slobodno vrijeme. Prema web stranici Strongestinworld prvih pet biciklističkih brendova su:

  1. Giant
  2. GT
  3. Marin
  4. Santa Cruz
  5. Trek

Pedaliranje u Milanu

U Milanu nije čudno vidjeti poslovno odjevene muškarce i žene kako se voze na bicklu na posao ili s posla. Ponekad im vijore kravate ili šalovi, a s vezicama, kojima stegnu desnu nogavicu skupocjenih hlača izgledajupomalo nespretno, ali uživaju i štede koristeći taj način prijevoza. A da ne pričamo o ženama koje pedaliraju u štiklama... Milano ima prilično razvijen sustav javnih bicikala pod nazivom BikeMi s više od 4000 bicikala raspoređenih na više od 200 stanica. Prema, vjerojatno nepotpunim, podacima s Inteneta ima oko 12.000 korisnika s godišnjom pretplatom.

 

Gradovi za bicikle

Što je zajedničko Amsterdamu i Berlinu? Imaju mnogo kilometara biciklističkih staza i traka, a značajan udio prometa čine - biciklisti. A u Zagrebu se tek planira, možda jednog dana... Više >>

Irish Manufacture
Irski bicikl (Public Domain, from the British Library)

Poznati na biciklu

Svjetski poznate zvijezde poput Madonne, Eve Longorije, Angeline Jolie, Brada Pitta, Jennifer Lopez, ali mnogi drugi često voze bicikle, a svoje oduševljenje biciklizmom glazbenik David Byrne prije nekoliko godina iznio je u svojoj popularnoj knjizi "Biciklistički dnevnici". I među poznatim Hrvatima nisu u igri samo Mercedesi i BMWi sa zatamnjenim staklima već i bicikli. Tako se prema izvorima na Internetu i ostalim medijima može saznati da bic kao prijevozno sredstvo koriste: poznati glumac Sven Medvešek, režiser i profesor na Akademiji Boris Svrtan, modna dizajnerica Matija Vujica, televizijska voditeljica Blaženka Leb, režiser Igor Mirković, itd. Donja slika prikazuje Jennifer Lopez, ali bez bicikla.

 

Od bicikla do aviona

Zanimljivo je da je bicikl doveo do izuma aviona. Naime, braća Wright koji su napravili prvi avion 1902. godine, bili su strastveni biciklisti. Imali su prvo mali dućan za servis bicikala , a kasnije su ih i vrlo uspješno proizvodili. Svoje slobodno vrijeme trošili su na proučavanje dinamike i kontrole upravljanja biciklom što su kasnije prenijeli na konstrukciju aviona. Njihove su se postavke upravljanja avionom u letu održale vrlo dugo u avioindustriji, sve do pojave „fly-by-wire“ tehnologije, a sve je to počelo od bicikla.
Glavno je što su otkrili da se kod promjene smjera, skretanja, avion mora nagnuti, baš kao i bicikl. Kod većine drugih vozila to nije slučaj, npr. automobil se kod skretanja ne naginje.

Flying Pidgeon

Najpoznatiji bicikl na svijetu vjerojatno je "Flying Pidgeon" koji se počeo proizvoditi u KIni 50-tih godina prošlog stoljeća i postao je kulturni fenomen. Posebice za vrijeme Maoističke Kine bio je čak i statusni simbol te dozvoljeni način transporta.

"Flying Pidgeon" (Izvor: Wikipedia)

 

Društvo polaganih biciklista

Mora li se na vožnju bicikla gledati kao na tjelesnu aktivnost, da ne kažemo fitness, ili kao na sport? Ima jedna grupa tzv. sporih ili polaganih biciklista koji kažu da ne mora i koji kažu da je bicikl samo jednostavni, jeftini način transporta, a ne skupa sportska sprava. Oni se voze polako i refleksivno (razmišljajući), u običnoj odjeći, a na Facebooku imaju grupu pod nazivom The Slow Bicycle Movement. Njihova je deviza kako vožnja biciklom treba biti opuštajući i komforni oblik prolaska od točke A do točke B. Ukoliko ste se pritom oznojili onda to više nije polagano bicikliranje. Knjiga se može nabaviti preko Amazona u elektronskom obliku i momentalno je - besplatna.

 

 

 

 

 

 

 

20 najposjećenijih gradova na svijetu

World's Most Visited Cities