Nevenov bicikl

Novi kotači - lakši i brži

 author s novim kotacima, Kross
Author Prime s novim kotačima marke Kross

Novi kotači su tzv. dvostruki i trebali bi biti čvrsti, što je posebno važno stokilašima. S njima bicikl i ljepše izgleda, a što je najvažnije, čine nam se lakšima nego stari kotači (iako nismo službeno mjerili težinu), kao da bicikl lakše ide i lakše ga je voziti...

novi kotaci
(Kako si mali Ivica zamišlja idealni bicikl, lanac je naravno nevidljiv, a težište vrlo nisko)

Zamjena kotača nije kompliciran proces, zahtijeva nešsto vremena i koncentracije. Treba otpustiti kočnice (razmaknuti čeljusti), odviti vijke, ispuhati gume, skinuti ih, postaviti gume na nove kotače, i onda proces ide obrnutim redom da bi rezultat bio kao na donjoj slici. Ali, uvijek ima ali, to se odnosi samo na prednji kotač - jer zadnji ima i zupčanike, odnosno krantz, koje treba skinuti sa starog i montirati na novi. (vidi dolje)

novi kotaci na biciklu koji stoji na stalku
Author s novim kotačima na radnom stalku

Za skidanje krantza treba poseban alat, jer se zupčanici vrte u jednu i drugu stranu dok je sam navoj na glavčini kotača okrenut u smjeru vožnje pa se krantz sam steže kako okrećemo pedale. Za skidanje stoga treba upotrebiti poseban heksagonalni komad metala. Budući da je kranz vrlo čvrsto stegnut na glavčinu potrebno je nešto snage za odviti ga u drugom smjeru pa je ovaj put vrlo dobro poslužila - noga: s dvije ruke smo držali kotač i nogom trznuli ključ.

ključ i alat za skidanje kranca
Ključ broj br.24 i alat za kranc (ključ naravno ne mora biti tako hrđav!).