Nevenov bicikl

Kako zamijeniti gumu na kotaču

Zamjena gume na kotaču bicikla može biti prilično zahtjevan i pomalo "prljav" posao. Naime, guma i kotač su obično prljavi od blata i prašine, a kotač oko glavčine mastan od ulja za podmazivanje. Eventulano korištenje rukavica ostavljamo kao opciono rješenje no da ćemo zaprljati ruke - hoćemo. Stoga zavrnimo rukave i krenimo!

 

nova guma, Schwalbe marathon green
Ključ br. 8 za odvrtanje matica na osovini kotača

Prvo, naravno, skidamo kotač s bicikla - otvaramo kočnicu i odvrćemo matice. Stare istrošene gume, koje smo prije ispuhali, skidamo s alatom predviđenim za to - tzv. poluga za gume (tyre lever) - metalnim, ali nikako nekim oštrim kao npr. odvijačem. Najbolje bi bilo da je alat od plastike, no glavna je njegova tupost (da ne ošteti unutarnju gumu) jer i najmanja rupica znači probleme, krpanje i sl.

nova guma, Schwalbe marathon green
Istrošenost ripni stare gume

Kad smo skinuli stare gume, pregledamo kotač i poravnamo unutrašnju gumenu zaštitu (preko glava vijaka žbica). Prilikom montaže novih guma, prvo postavimo vanjsku gumu ispod jednog ruba kotača pa, tek malo napuhanu, zračnicu uguramo između gume i kotača počevši od ventila. Preporuka je da se ventil zračnice poravna s grafikom na vanjskoj gumi kako bi se kasnije imala referenca prilikom traženja oštećenja i rupica. Također, kao i kod auta, pazimo na smjer rotacije gume/kotača. Kad smo je ugurali, prstima ili pomoću alata, nategnemo gumu da sjedne unutar okvira kotača i napumpamo zračnicu. Dozvoljene minimalne i maksimalne vrijednosti u barima pišu na gumi. Pripazimo da ventil zračnice stoji pod pravim kutem u odnosu na unutrašnju plohu kotača. Kod promjene stražnje gume, prvo postavimo lanac na najmanji zupčanik - najviša brzina - i skinemo kotač. I to je više manje to, promjena guma nije posebno zahtjevan posao i ne iziskuje poseban alat.

nova guma, Schwalbe marathon green
Nova guma montirana na kotač

nova guma, Schwalbe marathon green
Pomalo "nerazumljive" oznake veličine i širine biciklističkih guma


Video vlastite proizvodnje pokazuje kako se to praktično radi:

nova guma, Schwalbe marathon green
Author s novim schwalbe gumama spreman za vožnju.   VEĆA SLIKA