Nevenov bicikl

Zamjena cijevi sjedala i ručki volana

cijev sjedala bicikla, stara
Kao što se vidi, na vrhu cijevi počela je izbijati rđa, a također niti stega ne izgleda baš najzdravije

Izvadili smo staru cijev iz rame bicikla i skinuli "sic" te izmjerili promjer. Naravno, da je mjerenje u pricipu potpuno nepotrebno, jer na cijevi piše da je dijametra 2,54 cm ili 1 inč.

cijev sjedala bicikla, promjer
Pomičnim mjerilom dobivamo točnu dimenziju promjera stare cijevi

Za razliku od stare stege koju treba namještati s dva kontra vijka, nova cijev ima samo jedan imbus vijak koji treba zavrnuti tako da sjedalo čvrsto stoji na cijevi.

cijev sjedala bicikla, glava
Nova cijev sjedala je moderna s ugrađenom glavom na koju dolazi sjedalo

cijev sjedala bicikla, glava
Kompletirano sjedalo s cijevi na rami biciklaZamjena ručki volana


Razlog zamjene ručki volana je to što je lijeva počela pucati te bi se u konačnici raspuknula na dva dijela. Stare ručke je najčešće moguće skinuti potpunim uništavanjem odnosno moramo ih razrezati oštrim nožem - najbolje skalpelom. Postoji i mogućnost skidanja starih ručki bez oštećivanja pomoću komprimiranog zraka koji utisnemo između njih i volana. No, u našem slučaju to nije bilo potrebno, a i cijena kantice komprimiranog zraka jednaka je manje-više cijeni novih ručki. Kad ih skinemo, uzimamo nove i mjerimo točno kolika nam je dužina potrebna. Zbog vrste šiftera na našem biciklu (tzv. grip shift), trebalo ih je skratiti za oko 2 cm, pri čemu nam je opet poslužio skalpel. Na volan tada postavljamo nove, no to ne ide lako bez jednog malog "trika". Sav alat koji nam je potreban nalazimo u prosječnom domaćinstvu: skalpel i sprej za učvršćivanje kose. Čumu sad sprej? Tu je mali trik - prije postavljanja novih ručki na volan unutrašnjost svake pošpricamo sprejom i - viola - samo kliznu na mjesto. Nakon desetak minuta sprej će se osušiti i ručke će ostati zabetonirane do sljedeće izmjene.

ručka za volan, grips
Stara ručka, teško oštećena.

ručka za volan, grips
Nove ručke, tzv. soft grips.

ručka za volan, grips
Nova ručka (grip) na volanu.

ručka za volan, grips
Alat potreban za izmjenu ručki.