Mehanička tastatura Razer Blackwidow Chroma

NEVEN ANDRILOVIĆ15. OŽUJKA 2017.

Mehaničke tastature, kome to treba, moglo bi se pitati. Mi malo stariji još se sjećamo onih starih bijelih (više sivih) tastatura s logom IBM-a koje su davale specifični zvuk prilikom tipakanja, klik, klik... Ovdje nije riječ o povratku u prošlost nego o tehnologiji kako su tipke izrađene - imaju li membranu ili mehanički prekidač. Naravno, one i dalje rade na struju, ali stvar je u prekidaču koji je izrađen na mnogo kvalitetniji način i zapravo olakšava tipkanje.

Taj specifični zvuk tipkanja koji mnogi vole, ali u principu smeta drugima (koji ne tipkaju u isto vrijeme) dolazi od tih mehanički prekidača. Te su tastature navodno mnogo izdržljvije od membranskih, solidno su napravljene (prekidači imaju metalne podloge) i traju od 50 - 80 milijuna pritisaka. Ali to, dakako, znači i mnogo višu cijenu. Dobre mehaničke tipkovnice zapadaju oko 100 eura dok one najbolje 200 i više.

Imali li to smisla? Ovo je moj prvi dojam:

ZAKLJUČAK: Nije da se bez nje ne može - jer nešto skuplje membranske tastature također mogu davati dobar feeling pri tipkanju. Međutim, mehanička je mahanička ma koliko tešku ruku imali.